Cannelloni z kabaczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Ogniste Cannelloni z chrupiącym kabaczkiem, mięsem mielonym w sosie pomidorowym pod czapą sera, palce lizać!

  • 50 min

Składniki:

  • makaron Cannelloni
    700 gr. mięsa mielonego wołowego
    2 małe kabaczki
    2 puszki pokrojonych pomidorów
    główka czosnku młodego
    1 spora cebula
    kilka kropel tabasco
    100 ml. słodkiej śmietanki
    1 bułka
    1 jajko
    olej
    sól morska
    pieprz świeżo mielony
    30 dkg sera żółtego twardego

Cannelloni z kabaczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 3 min.
    W międzyczasie do mięsa mielonego dorzucamy posiekaną połówkę główki czosnku, cebulę, namoczoną i odciśnięta bułkę, jajko, sól i pieprz.
  • 2. Po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę kabaczki i delikatnie mieszamy łyżką.
    Pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy posiekaną resztę czosnku, dolewamy 200 ml wody i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku tabasco, solą i pieprzem.
  • 3. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy słodką śmietankę.
    Ugotowany al dente makaron napełniamy farszem mięsnym i układamy kolejno w naczyniu do zakończenia składników.
  • 4. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy wg. producenta. Ja zapiekałam ok. 30 min, po czym posypałam wierzch serem żółtym i piekłam do rozpuszczenia sera.
    SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2013

Komentarze

Podobne przepisy