Cannelloni "prawie tradycyjne"

0 (0 ocen)

Moje cannelloni nie jest tradycyjne, gdyż nie jest przyrządzane typowo po włosku :) ale zapewniam, iż jest bardzo smaczne i łatwe do wykonania :) Idealne dla początkujących :) Warto przygotować go nieco więcej gdyż szybko znika z talerzy :)

Składniki:

  • makaron cannelloni - 12 sztuk
    mięso wieprzowo -wołowe 500 g
    cebula
    przyprawa do dań po bolońsku
    olej
    ser żółty

    sos:
    2 szklanki mleka
    3 pełne łyżki mąki
    50 g margaryny (np Palmy)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cannelloni "prawie tradycyjne" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić. Na oleju przysmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy się zrumieni- dodać mięso i smażyć około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie rozrobić w szklance zimnej wody zawartość przyprawy bolońskiej i wlać do mięsa. Wymieszać i smażyć razem około 5 minut. Mięso ostudzić.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Makaron cannelloni napełniać usmażonym mięsem, rurki układać obok siebie w naczyniu. Makaronu wcześniej nie gotować. Następnie przygotować sos beszamelowy.
  • 3. Sos: masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko , cały czas mieszając, aż do czasu zgęstnienia sosu. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 4. Przygotowane wcześniej napełnione rurki polać obficie sosem beszamelowym. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut. Następnie posypać startym żółtym serem i piec jeszcze około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować