Cannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą w sosie serowym

4.5 (197 ocen)

  • 30 min

Pyszne i sycące danie - połączenie szpinaku i ricotty wręcz idealne.

  • 30 min

Składniki:

  • 17 sztuk makaronu cannelloni
    2 opakowania mrożonego szpinaku po 400g
    400g sera ricotta
    2 serki topione śmietankowe po 100g
    350 ml mleka
    2 ząbki czosnku
    1 kostka rosołowa
    pół pomidora do dekoracji
    suszone pomidory do posypania dania
    łyżka masła
    cebula
    maggi
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Cannelloni Ser

Cannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle należy zeszklić cebulę. Dodajemy szpinak i smażymy do
    całkowitego rozmrożenia. Następnie wrzucamy kostkę rosołową i
    czosnek – mieszamy, aż przyprawy dokładnie połączą się ze szpinakiem.
    Na koniec dodajemy do smaku maggi.
  • 2. Tak przygotowany szpinak należy dokładnie odsączyć na sitku i
    przełożyć do miski. Wkruszyć ricottę i wymieszać.

  • 3. Makaron cannelloni ugotować aż będzie średnio miękki (ważne, by go nie
    rozgotować, bo będzie się rozpadał).

  • 4. Mleko podgrzać w garnuszku i dodać 2 serki topione. Mieszać tak długo,
    aż serki się rozpuszczą i powstanie gładki sos.
  • 5. Makaron nadziewać szpinakiem i układać w żaroodpornym naczyniu
    wysmarowanym tłuszczem. Zapiekać w temp. 200 stopni przez ok. 20-25
    minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem i udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Makaron Ricotta Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować