Cannelloni Kasi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wszyscy znają to danie. To mój prosty sposób na przygotowanie tego makaronu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 16 rurek makaronu cannelloni
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    sól, pieprz do smaku
    majeranek do smaku
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    6 plasterków żółtego sera
    1 puszka groszku konserwowego
    1 l wody
    3 kostki rosołowe drobiowe
    1 koncentrat pomidorowy 190 g ( ja używam Madero z Biedronki )
    3 łyżeczki cukru

Cannelloni kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze osączyć. Do miski wrzucić mięso mielone, osączoną bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, zmiażdżony czosnek, jajko, sól, pieprz i majeranek do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • ... 2. Tak przygotowanym farszem nadziewać surowy makaron.
  • ... 3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać w nim nadziane rurki makaronu cannelloni.
  • ... 4. Wodę wlać do garneczka, zagotować. Rozpuścić w niej kostki rosołowe. Dodać koncentrat i cukier. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Naczynie przykryć.
  • ... 5. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem 35 minut w temp 160 - 170 st C. Po tym czasie naczynie wyjąć, odkryć i na wierzch potrawy ułożyć plastry żółtego sera. Zapiekać jeszcze 10 minut już bez przykrycia.
  • ... 6. Wyjąć z piekarnika i porcjami nakładać na talerze. Posypać groszkiem konserwowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy