Rurki nadziewane szpinakiem z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, śmietaną i białym winem. Cannelloni ukryte pod beszamelem smakuje nawet przeciwnikom szpinaku!
Cannelloni campo de' fiori - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrozić szpinak, nagrzać piekarnik do 200 st.C
2.Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pomidory suszone. Po chwili wlać białe wino, dodać ser pleśniowy oraz śmietanę.
Gotować kilka minut a gdy sos zgęstnieje wrzucić rozmrożony, odciśnięty z wody i posiekany szpinak.
3.Całość jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku - solą i pieprzem. Przestudzić
4.Niegotowane rurki cannelloni nadziewać sosem za pomocą łyżeczki (szpryca nie zda egzaminu, bo liście szpinaku i pomidory mogą ją zablokować). I układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem
5.Przygotować sos beszamelowy: łyżkę masła roztopić na patelni lub w garnku z grubym, teflonowym dnem. Dodać łyżkę mąki i mieszać. Zalać częścią mleka (1/3 szklanki) - mieszać energicznie, by nie zrobiły się grudy. Dodać resztę mleka, gotować aż zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty - dodać mleka. Można dodać soli i gałki, ale niekoniecznie.
6.Ułożone w naczyniu cannelloni zalać beszamelem i posypać świeżo startym parmezanem.
Włożyć do piekarnika na 30 minut.
Komentarze