Danie może wydawać się pracochłonne, ale takie nie jest. Zachwyci każde najbardziej wymagające podniebienie;) Ser pleśniowy idealnie komponuje się ze słodką nutą borówek bądź karmelizowanych gruszek:)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ser Camembert President: 2 sztuki
- Jajko: 1 sztuka
- mleko: 1 łyżka
- sól i pieprz: 1 szczypta
- mąka i bułka tarta do obtoczenia: 3 łyżki
- olej do smażenia: 2 łyżeczki
- cebulka mała: 3 sztuki
- masło: 2 łyżki
- obrane dojrzałe ale twarde gruszki: 4 sztuki
- jagody lub borówki: 0.5 szklanki
- cukier: 2 łyżki
Camembert z prażoną cebulką, gruszkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PANIEROWANE TRÓJKĄCIKI CAMEMBERTU: Schłodzony ser pokroić na osiem trójkącików. Następnie panierować w mące, jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i mlekiem, potem obtoczyć w bułce tartej i odstawić do schłodzenia. Ser usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
PRAŻONA CEBULKA: Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, oprószyć mąką i usmażyć na oleju do chrupkości. Usmażoną wyłożyć na ręcznik papierowy.
KARMELIZOWANE GRUSZKI: Na patelni rozgrzać masło, włożyć plastry gruszek i posypać łyżką cukru. Dusić 7-8 minut, aż owoce będą miękkie i ładnie przyrumienione.
BORÓWKI: Umyte borówki zagotować z pozostałym cukrem (1 łyżką), jeśli surowe – podlać je wodą ok. 3 łyżki. Gotowe schłodzić.
Smażone trójkąciki z sera camembert podawać na ciepło ze schłodzonymi borówkami i/lub karmelizowanymi gruszkami oraz krążkami cebuli.
Komentarze