Camembert z prażoną cebulką, gruszkami i borówkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie może wydawać się pracochłonne, ale takie nie jest. Zachwyci każde najbardziej wymagające podniebienie;) Ser pleśniowy idealnie komponuje się ze słodką nutą borówek bądź karmelizowanych gruszek:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser Camembert President: 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - mąka i bułka tarta do obtoczenia: 3 łyżki
    - olej do smażenia: 2 łyżeczki
    - cebulka mała: 3 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - obrane dojrzałe ale twarde gruszki: 4 sztuki
    - jagody lub borówki: 0.5 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Camembert z prażoną cebulką, gruszkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Camembert panierowany 1. PANIEROWANE TRÓJKĄCIKI CAMEMBERTU: Schłodzony ser pokroić na osiem trójkącików. Następnie panierować w mące, jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i mlekiem, potem obtoczyć w bułce tartej i odstawić do schłodzenia. Ser usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
    PRAŻONA CEBULKA: Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, oprószyć mąką i usmażyć na oleju do chrupkości. Usmażoną wyłożyć na ręcznik papierowy.
    KARMELIZOWANE GRUSZKI: Na patelni rozgrzać masło, włożyć plastry gruszek i posypać łyżką cukru. Dusić 7-8 minut, aż owoce będą miękkie i ładnie przyrumienione.
    BORÓWKI: Umyte borówki zagotować z pozostałym cukrem (1 łyżką), jeśli surowe – podlać je wodą ok. 3 łyżki. Gotowe schłodzić.
    Smażone trójkąciki z sera camembert poda­wać na ciepło ze schłodzonymi bo­rówkami i/lub karmelizowanymi gruszkami oraz krążkami cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować