calzonki

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od koleżanki

  • 30 min

Składniki:

  • CIsto na calzonki
    2 szklanki mąki
    10 dag drożdży
    3/4 szklanki letniego mleka
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz dowolny
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na calzonki 1. Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami letniego mleka i odstawić na 5 min do wyrośnięcia.
    Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę resztę mleka i sól, wyrobić gładkie ciasto ( elastyczne), gdy ciasto będzie się kleić dodać mąkę, ciasto uformować w kule , posmarować kulę oliwą i oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy nieco podrośnie, kilka razy je zagnieść podzielić na 4-6 części zrobić kulki
  • ciasto na calzonki 2. kule z ciasta rozwałkować posmarować ketchupem posypać startym serem nałożyć dodatki (np: pieczarki, kukurydze, wędlinie)
  • pierożek calzonki 3. zwijamy jak pierożek pieczemy 15 minut w temperaturze 200-220 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (408 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować