Calzone z warzywami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna alternatywa dla zwykłej pizzy, polecam :)

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki pszennej
    pół szklanki mleka
    125g margaryny
    25g drożdży świeżych

    Nadzienie:

    2 opakowania mrożonych warzyw włoskich (ok. 4 szkl)
    10 dag startego sera pizzarella
    ketchup lub ulubiony sos pomidorowy

Calzone z warzywami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa podsmażamy na patelni, przyprawiamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy na gładkie ciasto.
  • 3. Dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy i smarujemy ketchupem. (Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie).
  • Calzone z warzywami włoskimi 4. Na połówce każdego kawałka układamy warzywa, posypujemy serem i dobrze zlepiamy.
  • 5. Spryskujemy odrobiną oliwy i posypujemy resztką sera żółtego. Pieczemy około 18 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 6. Podajemy z sosem chilli. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy