Calzone z pieczarkami i serem

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Potrawa ta jest bardzo smaczna a zarazem szybka w przygotowaniu!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto :
    -450g mąki pszennej
    -15g drożdży
    -2 łyżki oleju
    - łyżeczka soli
    -szklanka lekko ciepłego mleka

    Farsz :
    -750g pieczarek
    -200g startego sera (takiego jaki lubicie)
    -sól i pieprz
    -1 cebula
    -szczpiorek

    + jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzone z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Do miski przesiać mąkę i dodać sól. Następnie dodać pokruszone drożdże, mleko i olej. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabiać około 5 minut. Następnie dać do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • 2. Farsz:
    Pieczarki obrać, umyć i zagotować, aby zmniejszyły swoją objętość. W tym czasie, gdy będą się gotowały podsmażyć cebulę na patelni i zetrzeć ser. Pieczarki odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Po wyrastaniu ciasta:
    Ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 3 kawałki. Każdy rozwałkować. Na jedną połówkę rozwałkowanego ciasta położyć: pieczarki, cebulę, ser, doprawić solą i pieprzem i posypać pokrojonym szczypiorkiem (trzeba pamiętać, aby zostawić 1cm od brzegu, gdyż trzeba zamknąć ciasto). Następnie nakryć jedną połówkę ciasta drugą połówką i zagiąć tak jak pieroga. Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić calzone. Piec około 25 minut, aby ciasto się mocno zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować