Calzone z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Do miski przesiać mąkę i dodać sól. Następnie dodać pokruszone drożdże, mleko i olej. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabiać około 5 minut. Następnie dać do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
2.Farsz:
Pieczarki obrać, umyć i zagotować, aby zmniejszyły swoją objętość. W tym czasie, gdy będą się gotowały podsmażyć cebulę na patelni i zetrzeć ser. Pieczarki odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
3.Po wyrastaniu ciasta:
Ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 3 kawałki. Każdy rozwałkować. Na jedną połówkę rozwałkowanego ciasta położyć: pieczarki, cebulę, ser, doprawić solą i pieprzem i posypać pokrojonym szczypiorkiem (trzeba pamiętać, aby zostawić 1cm od brzegu, gdyż trzeba zamknąć ciasto). Następnie nakryć jedną połówkę ciasta drugą połówką i zagiąć tak jak pieroga. Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić calzone. Piec około 25 minut, aby ciasto się mocno zarumieniło.
Komentarze