Calzone z dynią i trzema serami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Włoski pieróg z bogatym wnętrzem - dynią, boczkiem i serami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    220 ml ciepłej wody
    20 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    Farsz:
    600 g dyni (oczyszczonej)
    150 g chudego, wędzonego boczku
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka suszonych ziół (u mnie oregano, rozmaryn, tymianek)
    1/2 szklanki startego cheddara
    1/2 szklanki startego sera gouda
    4 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)
    sól (opcjonalnie)
    pieprz czarny (do smaku)
    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka czarnuszki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Calzone z dynią i trzema serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wymieszać z solą. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn i dwie łyżki oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto ręcznie lub w robicie i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
    Farsz: Dynię (bez skórki) pokroić w kostkę, piec w 180 stopniach na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez ok. 10 minut, do czasu aż będzie lekko miękka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, doprawić pieprzem, ziołami i (ewentualnie) solą. Do boczki dodać podpieczoną dynię, wymieszać.
    Ciasto podzielić na 4 równe części (po ok. 165 g na porcje). Ciasto rozwałkować cienko na placki średnicy ok. 20 cm. Na jednej części ciasta ułożyć farsz, posypać serami. Zwinąć w pieroga i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut do zarumienienia się wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Przekąska

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pizza z patelni z trzema serami i tuńczykiem

To może cię zainteresować