Calzone z bogatym wnętrzem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Włoski pieróg z nadzieniem pieczarkowym i piersią kurczaka. Pożywny, pyszny i aromatyczny.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 450 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - drożdże swieże: 20 gramów
    - woda ciepła: 250 mililitrów
    - oliwa: 2 łyżki
    FARSZ:
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - pieczarki: 500 gramów
    - pierś z kurczaka (pojedyńcza): 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - ser feta: 0.5 opakowania
    - tymianek: 1 łyżka
    - chili w proszku: 0.25 łyżeczki
    - czosnek: 1 ząbek
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    DODATKOWO::
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka
    - sezam ziarno: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzone z bogatym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski i wsypać sól. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Podrośnięte drożdże dodać do mąki i zagnieść ciasto, podlać oliwą. Wyrobić około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Miskę z zagniecionym ciastem przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę pierś. Usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na plasterki. Podsmażyć do odparowania wody. Pod koniec dodać fetę w kostkach, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto rzucić na stolnicę i odgazować wyrabiając przez chwilę. Rozwałkować na około 0,5 cm płat i wykrawać okręgi średnicy około 20 cm. Na jedną stronę pieroga nakładać po 2-3 łyżki farszu i sklejać brzegi dobrze dociskając. Można użyć widelca lub pomóc sobie zwilżonym wodą palcem. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Posypać sezamem (kminkiem) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 30 minut do zarumienienia i upieczenia się ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować