Calzone

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z różnorodnym nadzieniem. Każdy pieróg może być inny i taki, jaki lubicie

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna ( składniki na ciasto): 450 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - suchych drożdży: 2 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - mleka (mleka ciepłego): 250 mililitrów

    - oliwy z oliwek: 4 łyżki
    - Cebule (najlepiej czerwone, drobno pokrojone): 4 sztuki
    - czosnku (posiekane): 2 ząbki
    - pieczarek (pokrojonych): 220 gramów
    - oliwek czarnych: 220 gramów
    - ser: 220 gramów
    - oregano suszone: 3 łyżki
    - pomidory suszone: 100 gramów
    - sól, pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) . Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, pomidory, oregano i przyprawy. Odstawić.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  • 3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.
  • 4. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować