Calzone

5 (193 ocen)

  • 50 min

Pyszny drożdżowy pieróg z pikantnym farszem.

  • 50 min

Składniki:

  • Na ciasto
    3 szklanki mąki
    7 g drożdży instant
    2 łyżki oliwy z oliwek
    330ml ciepłej wody
    szczypta soli

    Na farsz:
    1 cebula
    300 g pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 papryczka chili
    3 kiełbaski chorizo
    1 kula mozzarelli
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju

    Przyprawy:
    oregano
    tymianek
    bazylia
    rozmaryn
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Calzone 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą, oliwą z oliwek i wodą. Wyrabiamy na gładkie ciasto i gdy będzie odchodziło od rąk formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Calzone 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i drobno kroimy. Uważamy aby krojąc papryczkę chili nie dotykać rękami do oczu. Cebulę obieramy i również drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Pieczarki myjemy, obieramy i drobno siekamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i razem dusimy aż puszczą wodę. Dorzucamy papryki i jeszcze chwilę dusimy. Kiełbaski chorizo drobno siekamy i dodajemy do papryki i cebuli. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę (wcześniej obrany) czosnek. Przyprawiamy.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i talerzem wykrawamy placki (powinno wyjść przynajmniej 6). Na każdy z placków nakładamy po plasterku mozzarelli i porcji farszu. Zaklejamy jak pieróg. Aby pieróg się ładnie błyszczał można go posmarować roztrzepanym jajkiem - ja tego nie robiłam.
    Uformowane pierogi układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy przez 25 minut - aż się ładnie zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone

To może cię zainteresować