Puszyste ciasto z truskawkami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Tego ciasta nie da się zepsuć. Do ciasta zawsze używam świeżych owoców: truskawki, jagody, wiśnie, porzeczki, rabarbar, morele, gruszki. Jesienią dodaję przepyszne śliwki. Jabłka są dodatkiem do tego ciasta przez cały rok.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru, minus 1 łyżka
    1/2 kostki masła (10 dkg)
    2 jajka eko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    kilkanaście truskawek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszyste ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Całoroczne ciasto z owocami 1. Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do wystygnięcia.
    Rozdzielić żółtka od białek.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Żółtka i cukier utrzeć na białą masę.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito, do miski z żółtkami i cukrem.
    Następnie dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać.
    Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać jego powierzchni za pomocą łyżki zwilżonej w wodzie.
    Truskawki umyć, przy pomocy nożyka wyciąć szypułkę, przekroić owoce na pół.
    Układać truskawki na cieście, zachowując odstępy.
    Piec ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Układając owoce na cieście, trzeba zachować odstęp między nimi, aby ciasto nie wyszło zbyt wilgotne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować