Dzieci je uwielbiają! Dorosłym też przypadną do gustu. Rewelacyjnie czekoladowe ciastka na patyku.
60 min
Składniki:
•200g biszkoptów
•pół serka Danio waniliowego
•2 saszetki czekolady w proszku
•2 łyżki masła
•polewa czekoladowa biała
•polewa czekoladowa mleczna
•posypki, cukiereczki... według własnej inwencji
•patyczki do szaszłyków lub do lizaków
•styropian lub pianka florystyczna do wstawiania cakepopsów
Cakepops - ciastka na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty zmielić w malakserze, lub rozkruszyć.
2.Dodać czekoladę w proszku, serek i masło, dobrze wymieszać.
3.Uformować kule wielkości orzecha włoskiego i wstawic na 15 minut do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej polewy.
4.Ciasto wyjmujemy z lodówki. W polewie maczamy koniec patyczka i wsuwamy w kulkę, następnie obtaczamy całą w polewie i czekamy aż nadmiar polewy ścieknie. Na mokrą polewę sypiemy posypki, na zastygniętej możemy robić wzory z lukru, czekolady itp.
Porady
Polewy najlepiej włożyć do szklanek i wstawić do garnka z gorącą wodą, i wymieszać.
Komentarze