butter tart...

0 (0 ocen)

coś dla fanów maślanych wypieków przepyszne mega maślane tarteletki. Przepyszne

Składniki:

  • ciasto kruche:

    2 szklanki mąki
    3/4 kostki masła
    szczypta soli
    1 jajko
    1 łyżka octu
    2 łyżki zimnej wody

    składniki na masę:

    70g miękkiego masła
    1 szklanka brązowego cukru
    2 duże jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1/4 szklanki śmietany od 18% wzwyż
    1/2 szklanki rodzynek, można również dodać posiekane orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Butter tart... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do przesianej mąki dodać posiekane zimne masło. W osobnej miseczce wymieszać jajko, łyżkę octu i 2 łyżki zimnej wody. Następnie dodać to do mąki. Szybko wymieszać wszystkie składniki razem. Zrobić kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce na 15-20 minut.
  • 2. Wypełnić foremki ciastem. Ja robiłam w foremkach od babeczek ale dość ciężko mi się wyciągało; myślę ze najlepiej użyć foremki do muffin
  • 3. masa:
    rodzynki zalewamy gorącą woda i odstawiamy na 10-15 minut. mikserem w misce mieszamy, śmietanę masło i cukier. Wbijamy po jednym jajku: dodajemy ekstrakt waniliowy. Mieszamy.
  • 4. Do każdej wyłożonej ciastem foremki wkładamy kilka rodzynków a następnie wypełniamy masą. Piec w 190 stopni C około 15-20 minut lub, aż ciasto będzie rumiane i masa lekko brązowa.
  • 5. Wyjmujemy z piekarnika delikatnie wyjmujemy z foremki i pozostawiamy na kratce do ostygnięcia ciepłe tez są pyszne..;))

Porady

Miałam z nimi mały wypadek jeśli będziecie je robić włóżcie masy tak 3/4 ja z łakomstwa włożyłam więcej , urosła trochę wyleciała i piekarnik był do czyszczenia:) z podanych składników wychodzi około 16 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować