Butter chicken - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ja nie stosuję w tym przypadku garści różnorakich przypraw, opieram się na bardzo dobrej mieszance, jak na zdjęciu poniżej (zresztą bardzo polecam przyprawy tej firmy).
Kurczaka kroimy na kawałki 3x3 cm, wlać łyżkę oliwy, starty imbir, rozgnieciony czosnek, przyprawę, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oliwy, wrzucić kurczaka, podsmażyć, wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki 1x1 cm, podsmażyć, wrzucić pomidory i podduszać chwilę.
Migdały zmiksować w malakserze, tylko zróbcie to bardzo porządnie, ja zostawiłam drobne kawałki, które są widoczne i niektórym może się to nie spodobać, bo wygląda jakby się coś zwarzyło.... miazgę midałową należy rozetrzeć z odrobiną wody na pastę i dodać do sosu, dodać resztę masła, jogurt, poddusić przez chwilkę i wykładać na talerze, udekorować kolendrą.
2.Kurczaka można jeść z ryżem basmati albo z chlebkiem naan, który robiłam po raz pierwszy w życiu (jak to często bywa - wydawał mi się za trudny :) według przepisu poleconego przez Olę z http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/.
Składniki na 4 chlebki:
2 1/2 szklanki mąki
150 ml mleka
2 łyżeczki drożdży w proszku
2 ząbki czosnku (Ola dała czarnuszki do ciasta, ja posmarowałam swoje placki czosnkiem)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
Z ciepłego mleka, drozdży, soli oraz cukru wyrabiamy rozczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Dodajemy resztę składnków i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, nakrywamy ściereczką i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na cienkie placki (mi nie wyszły takie równiutkie jak Oli :(
smarujemy rozgniecionym czosnkiem wymieszanym ze szczyptą soli i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut (mają być lekko rumiane).
Komentarze