BUSTRENGO CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG

4.5 (194 ocen)

  • 25 min

To boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze.po obiedzie.To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski pudding.Jest bardzo sycące za sprawą suszonych fig, rodzynek i miodu.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki: Na około 8-10 porcji


    100 g kaszy kukurydzianej
    200g mąki pszennej-przesianej
    100g bułki tartej
    100g cukru pudru
    500ml mleka
    3 jaja
    100g płynnego miodu
    50 ml oliwy
    100 g rodzynek
    100 g suszonych fig
    500 g twardych jabłek
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    skórka z 2 pomarańczy
    skórka z 2 cytryn
    1 łyżeczka soli
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bustrengo ciasto z kaszy kukurydzianej jabłek i fig - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bustrengo bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej 1. Przygotowałam składniki
  • bustrengo bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej 2. Zacznijmy od suchych składników.
    Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną,kaszę kukurydzianą,bułkę tartą i cukier.
  • bustrengo bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej 3. Składniki wymieszałam.
    W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód.olej i mleko.
  • bustrengo bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej 4. Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami.
  • 5. Masy połączyłam ze sobą.
    Dodałam cynamon i sól.
  • bustrengo bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej 6. Cytryny i pomarańcze dokładnie sparzyłam i starłam skórki na tarce.
  • bustrengo bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej 7. Dodałam pokrojone figi i rodzynki.
  • bustrengo bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej 8. I pokrojone w grubą kostkę jabłka
  • bustrengo bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej 9. Łyżką wymieszałam masę i wlałam do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm.
  • bustrengo bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej 10. Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika
    i piekłam około 50 minut.
  • bustrengo bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej 11. Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.

Porady

Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki. Ale równie pysznie smakuje na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kasza Miód Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować