Czasem po prostu ma się ochotę na dobrego hamburgera. Takiego soczystego, grubego, z chrupiącym boczkiem. Ze złotą prażoną cebulką, pomidorową salsą i wszystkim co można sobie wymarzyć.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- Mielone mięso wieprzowo- wołowe: 500 gramów
- sos Worcestershire: 2 łyżeczki
- sól i pieprz: 1 szczypta
- ocet balsamiczny: 3 łyżeczki
- świeże oregano: 0.5 pęczka
- boczek/bekon: 6 plastrów
- jajka: 6 sztuk
- bułki: 6 sztuk
- prażona cebulka: 6 łyżeczek
- pomidory: 3 sztuki
Burgery z chrupiącym boczkiem, sadzonym jajkiem i salsą pom. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso włożyć do miski, dodać sos i przyprawy, wymieszać i uformować burgery. Smażyć najlepiej na patelni grillowej około 10 minut.
2.Przygotować salsę: pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w drobną kostkę, dodać tak samo pokrojoną paprykę i cebulę. Doprawić solą i oregano, wymieszać z octem.
3.Na patelni (bez dodatku tłuszczu) usmażyć na chrupko boczek, następnie jajka. Bułki przeciąć, podgrzać i umieścić na nich burgery, boczek i jajko sadzone. Podawać z salsą i ulubionymi dodatkami.
Komentarze