Burgery jagnięce

0 (0 ocen)

Kupiłam ostatnio jagnięcą łopatkę w bardzo dobrej cenie. Nie była to zbyt duża porcja, postanowiłam więc przerobić mięso na burgery. Wyszło siedem niewielkich kotlecików. Jeżeli maja stanowić solidne obiadowe danie, lepiej przeznaczyć po dwa na osobę, a oprócz bułki, dołożyć jeszcze trochę frytek.

Składniki:

  • 600 g mielonej jagnięciny u mnie łopatka
    1 cebula - drobno pokrojona
    2 łyżeczki musztarda Dijon
    po 1 łyżeczce drobno posiekanej natki pietruszki,
    i koperku i dymki (zielona część)
    1 łyżeczka. suszonego oregano
    1/2 łyżeczki suszonej mięty
    1/2 łyżeczki. mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki. mielonego kminu
    3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    oliwa z oliwek
    do podania
    bułki,
    rukola,
    suszone pomidory w oliwie,
    3 plastry fety
    frytki opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Burgery jagnięce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać 2 łyżki oleju w patelni na dużym ogniu. Dodać cebulę, podsmażać aż zbrązowieje, około 6 minut. Ostudzić.
  • 2. W misce wymieszać cebulę, jagnięcinę, musztardę, zioła, przyprawy, czosnek, dymkę oraz sól i pieprz.
  • 3. Uformować jednakowej wielkości burgery - 6 - 7 sztuk (grube na ok 2 cm).

  • 4. Rozgrzać patelnię grillową. Kotleciki lekko posmarować oliwą i ułożyć na patelni. Grillować ok 10 minut, raz przekładając na drugą stronę - średnio wysmażone.
  • 5. Podawać burgery z lekko podpieczoną bułką , rukolą, suszonymi pomidorami i plasterkiem fety i cebulą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować