Burger z zieloną cukinią

4.5 (178 ocen)

  • 10 min

Domowy ziołowy burger z zieloną cukinią to mój sposób na pyszne danie. Do przygotowania tej zdrowej wersji burgera wykorzystuję sezonową cukinię, pomidory, sałatę oraz zioła. Dzieci to docenią.

  • 10 min

Składniki:

  • Burgery:

    250 gramów mięsa mielonego wołowow-wieprzowego lub wołowego
    2 łyżki tymianku suszonego lub świeżego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    1 szczypta soli

    Dodatki:

    1 średniej wielkości cukinia (potrzbujemy 6 plastrów)
    2 bułki do hamburgerów (z sezamem) najlepiej upiec w domu lub kupić gotowe
    2 plastry pomidora
    2 duże liście sałaty masłowej lub strzępiastej, dębowej (ulubionej)
    1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)
    4 łyżki domowego sosu pomidorowego lub wysokiej jakości gotowego

    do smażenia (jeżeli nie posiadasz patelni grillowej)
    30 ml oleju rzepakowego
    1 łyżka mąki pszennej


Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Burger z zieloną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą, pieprzem. Z mięsa formować dwie kulki wielkości brzoskwinii,obtoczyć w mące,spłaszczyć.
  • 2. Mięso mielone wymieszać z ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą, pieprzem. Z mięsa formować dwie kulki wielkości brzoskwinii,obtoczyć w mące,spłaszczyć.
  • 3. Plastry cukinii posypać solą, grillować lub lekko podsmażyć na patelni. Bułki do hamburgerów warto podpiec, ale nie jest to konieczne.
  • 4. Liście sałaty umyć i osuszyć. Bułki do hamburgerów przekroić na pół, posmarować sosem, na dwóch połówkach ułożyć liście sałaty,następnie kotlety,plastry cukinii, pomidora, ponownie plastry cukinii, przykryć bułką, oprószyć ziarnami sezamu.Burgery podawać gorące.

Porady

Jeżeli to możliwe, warto zrezygnować ze smażenia burgerów na tłuszczu.W tym celu warto użyć patelni grillowej.Mięso mielone można przygotować jak na klopsy (dodać cebuli, jajko, odcisnietą czerstwą bułkę), ale ja do mojej zdrowszej wersji burgerów dodaję tylko zioła i przyprawy. Jako dodatek można użyć też grillowanego lub podsmażonego bakłażana.Sos do hamburgerów proponuję przygotować domowym sposobem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować