Burger wieprzowy z kapustą i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędzone śliwki drobno kroimy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy śliwki i przez chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy alkohol. Czekamy aż płyn się zredukuje o połowę i dodajemy cukier, ocet oraz przecier pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Dusimy wszystko na maleńkim ogniu ok. 15 - 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos studzimy, miksujemy i przecieramy przez sitko.
2.W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła, następnie dodajemy poszatkowaną białą kapustę. Po kilku minutach dodajemy cydr, nieco soli i pieprzu. Garnek przykrywamy, ogień ustawimy na minimum i wolniutko dusimy naszą kapustę przez około 30 minut. Rzecz jasna, pamiętamy o okresowym pomieszaniu zawartości rondelka.
3.Wieprzowinę mielimy na drobnym sitku, doprawiamy solą, odrobiną pieprzu, majerankiem i kminkiem. Formujemy dwa kotlety i smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po około 5 minut z każdej strony. Gdy z kotletów wytopi się nieco tłuszczu, na patelnię wrzucamy dwa plastry jabłka o grubości około 1 – 1,5 cm. Na podpieczonym spodzie bułki układamy ulubioną mieszankę sałat, następnie kładziemy grillowany plaster jabłka, kotlet, ser, 2 – 3 łyżki sosu oraz podduszoną kapustę. Całość przykrywamy górą bułki i zjadamy ze smakiem, póki gorące.
Komentarze