Burger po meksykańsku

0 (0 ocen)

Wersja meksykańska burgera przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych, bardzo ostrych smaków.

Składniki:

  • 1 bułka do hamburgera
    125g mięsa mielonego
    1 liść sałaty
    3 plastry pomidora
    3 plastry czerwonej cebuli
    1 plaster żółtego sera
    garść czerwonej fasoli z puszki
    garść kukurydzy konserwowej
    1/4 czerwonej papryki
    1/2 papryczki chilli
    ketchup
    sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kumin, papryka słodka, papryka ostra
    olej

Burger po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku, ostrej i słodkiej papryki. Łączymy z posiekaną drobno papryczką chilli. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
  • 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser, kukurydzę, fasolę, paprykę, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy