Mój młodszy synek nie jada warzyw, więc wykombinowałam babeczki z burakami. Są pyszne , puszyste, wcale nie wyczuwa się buraka, a Kamilek zajada je z apetytem.
Składniki:
4 jajka
2 szk mąki
250 g margaryny Kasia
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk rodzynek
1 czubata szklanka buraków ( startych na drobnych oczkach )
1 łyżka kakao
cukier puder do posypania
Burakowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować blaszkę do muffinek.
We wgłębienia włożyć papilotki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
2.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
W trakcie ucierania wbijać po jednym jajku.
Gdy masa jest wystarczająco połączona dodawać mąkę i nadal ucierać.
Na koniec wsypać rodzynki i buraki i wyrobić, ale już łyżką.
Masa powinna być gęsta.
3.Gotową masą napełniać papilotki.
Babeczki piec przez 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć je na kratkę i schłodzone posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakują letnie, bo są mięciutkie w środku a wierzch jest chrupiący.
Komentarze