Burakowe babeczki

0 (0 ocen)

Mój młodszy synek nie jada warzyw, więc wykombinowałam babeczki z burakami. Są pyszne , puszyste, wcale nie wyczuwa się buraka, a Kamilek zajada je z apetytem.

Składniki:

  • 4 jajka
    2 szk mąki
    250 g margaryny Kasia
    200 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szk rodzynek
    1 czubata szklanka buraków ( startych na drobnych oczkach )
    1 łyżka kakao
    cukier puder do posypania

Burakowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować blaszkę do muffinek.
    We wgłębienia włożyć papilotki.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • masa buraczana 2. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    W trakcie ucierania wbijać po jednym jajku.
    Gdy masa jest wystarczająco połączona dodawać mąkę i nadal ucierać.
    Na koniec wsypać rodzynki i buraki i wyrobić, ale już łyżką.
    Masa powinna być gęsta.
  • babeczki przed pieczeniem 3. Gotową masą napełniać papilotki.
    Babeczki piec przez 30 minut.
    Po upieczeniu wyjąć je na kratkę i schłodzone posypać cukrem pudrem.
    Najlepiej smakują letnie, bo są mięciutkie w środku a wierzch jest chrupiący.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy