Gotowanie, pieczenie i robienie przetworów sprawia mi wiele radości. Uwielbiam jeść, ale największą satysfakcję odczuwam, gdy widzę, jak domownicy pałaszują moje dania.
20 min
Składniki:
Na 3 słoiki 0,5 l:
● 1 kg buraków
● 1 kg cukinii
● 50-70 dag cebuli
● sól
Zalewa:
● szklanka oleju
● szklanka cukru
● szklanka octu
Buraki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy i gotujemy
w osolonej wodzie. Następnie
obieramy i kroimy w talarki.
Cukinie myjemy, przekrawamy
na pół, dokładnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy
w półtalarki. Cebule obieramy
i kroimy w krążki.
2.Do warzyw wsypujemy cukier.
Wlewamy olej oraz ocet.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy
na około godzinę.
3.Warzywa z zalewą przekładamy
do wyparzonych słoików,
zakręcamy i pasteryzujemy
około 25 minut.
Komentarze