Buraki marynowane

0 (0 ocen)

Do sałatek i nie tylko ......

Składniki:

  • -buraki 40 dkg
    -ocet winny czerwony 1 szklanka
    -wino czerwone wytrawne 1/4 szklanki
    -cebula czerwona 1/2 sztuki
    -śliwki suszone 6 sztuk
    -goździki 2 sztuki
    -ziele angielskie 3 sztuk
    -liść laurowy 1 sztuka
    -oliwa z oliwek 1 łyżka
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku
    -cukier do smaku

Buraki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć, ugotować w łupinach do miękkości.
    Wystudzone buraki obrać, pokroić w plasterki.
    Cebulę obrać pokroić w krążki.
    Wlać do rondelka wino, ocet, dodać przyprawy, cebulę, zagotować.
    Pokrojone buraki ułożyć w słoiczku, dodać śliwki, zalać chłodną zalewą.
    Odstawić do lodówki na dobę.
    Buraczki można podawać do obiadu albo dodawać do sałatek.
    SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Podobne przepisy