Od jakiegoś czasu interesuję się zdrowym odżywianiem, poza tym lubię eksperymentować. Bułeczki są zdrowe i pyszne :)
1 godz. 30 min
Składniki:
80 dag mąki razowej
25dag obranych, startych na małych oczkach buraczków surowych (ok. 2 średnie)
0,5 l mleka (0,5%)
5 łyżeczek oliwy z oliwek
2,5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki soli morskiej
jajko do posmarowania
dodatkowo (wg uznania) pestki dyni, słonecznik, siemie lniane itp.
Buraczkowe drożdżowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki myjemy, obieramy i ścierami na małych oczkach. Letnie mleko, oliwę i drożdże łączymy ze sobą dokładnie mieszając. Dodajemy buraczek. Mokre składniki wlewamy do maki połączonej ze solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy zakryte na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki. Gdy już będą wszystkie odstawiamy je na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je jajkiem i posypujemy tym na co mamy ochotę (pestki dyni, słonecznik itd). Pieczemy przez ok 20 - 25 minut w temperaturze 220 st. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Gdy wystygną można zjeść je z masełkiem lub np. ze śmietankowym serkiem do smarowania.Porcja na ok. 16 bułeczek
Smacznego
Komentarze