Buraczkowe drożdżowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Od jakiegoś czasu interesuję się zdrowym odżywianiem, poza tym lubię eksperymentować. Bułeczki są zdrowe i pyszne :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 80 dag mąki razowej
    25dag obranych, startych na małych oczkach buraczków surowych (ok. 2 średnie)
    0,5 l mleka (0,5%)
    5 łyżeczek oliwy z oliwek
    2,5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli morskiej
    jajko do posmarowania
    dodatkowo (wg uznania) pestki dyni, słonecznik, siemie lniane itp.

Buraczkowe drożdżowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczkowe drożdżowe bułeczki 1. Buraczki myjemy, obieramy i ścierami na małych oczkach. Letnie mleko, oliwę i drożdże łączymy ze sobą dokładnie mieszając. Dodajemy buraczek. Mokre składniki wlewamy do maki połączonej ze solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy zakryte na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki. Gdy już będą wszystkie odstawiamy je na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je jajkiem i posypujemy tym na co mamy ochotę (pestki dyni, słonecznik itd). Pieczemy przez ok 20 - 25 minut w temperaturze 220 st. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Gdy wystygną można zjeść je z masełkiem lub np. ze śmietankowym serkiem do smarowania.Porcja na ok. 16 bułeczek
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy