To pyszny sposób na wykorzystanie buraczków w naszym jadłospisie. Ich połączenie z cebulą i kruchym ciastem jest godne polecenia. Tarte polecam na obiad, czy kolację.
Buraczkowa tarta rustykalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE:
Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy do miękkości na oleju. Pod koniec delikatnie przyprawiamy. Tak przygotowaną studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Buraczki kroimy w plasterki o gr ok 0,5 cm.
2.Na ser wykładamy buraczkowe plasterki zakładają je na siebie. Na buraczkach układamy ser feta.
3.Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy przysmażoną cebulę, a na nią starty ser żółty (pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines).
4.CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 40-50 minut.
5.Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość oprószamy majerankiem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze