Buraczki z kapustą

4.45 (157 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Moja siostra dostała ten przepis od swojej teściowej. A że u mnie ładnie obrodziła kapusta na polu to wykorzystałam ją do tych buraczków.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4 kg buraków
    4 kg białej kapusty
    1 kg cebuli

    Zalewa:
    0,5 l octu
    0,5 l wody
    2 szklanki cukru
    4 łyżki soli
    4 listki laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.45 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Buraczki

Buraczki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę dzielimy na mniejsze części i szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.
  • 2. Składniki na zalewę zagotowujemy i dodajemy do buraków, odstawiamy na 2 godziny aby się przegryzło. Po tym czasie buraki zagotowujemy i gorące przekładamy do umytych słoików. Słoiki wkładamy do garnka wyścielonego bawełnianą ściereczką, wlewamy wodę i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjmujemy słoiki i odwracamy do góry dnem. Słoiki zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować