Buraczki z czosnkiem

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis dostałam od kuzynki. Minęło już kilka lat, a ja wciąż robię te buraczki. Według mnie nie ma lepszego dodatku do obiadu.

Składniki:

  • ● 4 kg buraków
    ● 3 duże cebule
    ● 5 ząbków czosnku
    ● 4 szkl. wody
    ● 2 szkl. cukru
    ● 4 płaskie łyżki soli
    ● 1,5 szkl. octu 10-proc.
    ● 10 ziarenek pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Buraczki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy w łupinkach,
    obieramy i ścieramy na
    tarce do jarzyn.
  • 2. Cebule drobno kroimy, czosnek
    przeciskamy przez praskę
    lub drobniutko siekamy.
    Cebulę i czosnek dodajemy
    do buraków. Wlewamy wodę,
    dodajemy cukier, sól, ocet
    i pieprz. Mieszamy i odstawiamy
    na 24 godziny. Po tym
    czasie osączamy na sicie,
    wkładamy do słoików i pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować