Buraczki w zalewie chrzanowej na zimę

4.5 (187 ocen)

To najlepsza ćwikła zimowa.

Składniki:

  • 5 kg buraków

    Zalewa:
    1 litr wody
    2 szklanki octu 6% lub 1,5 szklanki octu 10%
    1 szklanka cukru
    4 duże cebule
    6 ząbków czosnku
    kilka ziarenek pieprzu
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    5 łyżek tartego chrzanu ze słoika
    garść soli
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ćwikła Buraczki

Buraczki w zalewie chrzanowej na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować w łupinach, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Cebulę obrać i dowolnie pokroić. Zagotować razem wszystkie składniki zalewy. Przecedzić. Czystą zalewę wlać do buraków, a to co zostało z gotowania, czyli cebula, czosnek itd. wyrzucić.
  • 3. Buraki w zalewie pozostawić na noc.
  • 4. Następnego dnia nakładać buraki do słoików i pasteryzować minimum 15 minut od momentu zagotowania.

Porady

Najlepiej jednego dnia ugotować buraki i zalać je zalewą, a następnego już tylko pakować do słoików i pasteryzować. Z tego przepisu wyszło mi 10 słoików różnej wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować