Zalewa:
1 litr wody
2 szklanki octu 6% lub 1,5 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
4 duże cebule
6 ząbków czosnku
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 łyżek tartego chrzanu ze słoika
garść soli
Buraczki w zalewie chrzanowej na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki ugotować w łupinach, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulę obrać i dowolnie pokroić. Zagotować razem wszystkie składniki zalewy. Przecedzić. Czystą zalewę wlać do buraków, a to co zostało z gotowania, czyli cebula, czosnek itd. wyrzucić.
3.Buraki w zalewie pozostawić na noc.
4.Następnego dnia nakładać buraki do słoików i pasteryzować minimum 15 minut od momentu zagotowania.
Porady
Najlepiej jednego dnia ugotować buraki i zalać je zalewą, a następnego już tylko pakować do słoików i pasteryzować. Z tego przepisu wyszło mi 10 słoików różnej wielkości.
Komentarze