Buraczki marynowane

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Buraczki w aromatycznej marynacie – z jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym i prażonym kminkiem. Świetny dodatek do obiadu, ale także składnik sałatki, zupy lub sosu.

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg obranych, ugotowanych czerwonych buraków
    3 ząbki czosnku
    3 szklanki wody
    ½ szklanki octu 10%
    1/3 szklanki cukru (5 łyżek)
    2 liście laurowe
    5 kulek suszonych jagód jałowca
    5 kulek ziela angielskiego
    1 łyżka kminku całego
    ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Buraczki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kminek uprażyć w suchym rondelku, czosnek obrać i pokroić na plastry. Oba składniki przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, pieprz, cukier i sól. Wlać wodę i ocet. Całość doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotować 5 min. Wystudzić.
    Buraki pokroić w plastry (grubość ok. 1 cm), przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoja i zalać zalewą - zakręcić. Przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.

Porady

Po kilku dniach buraczki nadają się do spożycia. Przygotowanymi w ten sposób buraczkami można napełnić słoiki o dowolnej pojemności i pasteryzować 5 min - wówczas przetwory można przechowywać nawet 12 miesięcy w piwnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować