Buraczane pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Mleko zagotowujemy i przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu (300ml mleka).
2.Ciasto:
Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i pół szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiewamy, dodajemy przetarte na tarce buraki surowe(na najmniejszych oczkach), roztopioną margarynę, ocet, cukier i zaczyn.
Zagniatamy około 10 minut.
Przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
3.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zagniatamy jeszcze raz i rozwałkowujemy na grubość 1cm.
Wycinamy kółka literatką.
Na każdy krążek wykładamy pół łyżeczki i formujemy pączki.
Gdy mamy wszystkie pączki uformowane odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia (z obu stron).
Komentarze