Buraczane pączki z budyniem

4.51 (190 ocen)

Pięknie różowe, z delikatnym wnętrzem. Budyń idealnie komponuje się z buraczanym ciastem.

Składniki:

  • Składniki:
    -0,5kg mąki + pół szklanki mąki,
    -4 łyżki cukru + 1 łyżka cukru,
    -1,5 łyżki octu (10% spirytusu),
    -30g drożdży,
    -pół szklanki mleka,
    -50g margaryny,
    -1,5 szklanki przetartych buraków (około 1 burak),

    Nadzienie:
    -1 budyń śmietankowy z cukrem,
    -300 ml mleka.
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Ćwikła

Buraczane pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Mleko zagotowujemy i przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu (300ml mleka).
  • 2. Ciasto:
    Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i pół szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Pozostałą część mąki przesiewamy, dodajemy przetarte na tarce buraki surowe(na najmniejszych oczkach), roztopioną margarynę, ocet, cukier i zaczyn.
    Zagniatamy około 10 minut.
    Przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
  • 3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zagniatamy jeszcze raz i rozwałkowujemy na grubość 1cm.
    Wycinamy kółka literatką.
    Na każdy krążek wykładamy pół łyżeczki i formujemy pączki.
    Gdy mamy wszystkie pączki uformowane odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
    Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia (z obu stron).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować