Buraczane kopytka na parmezanowej piance

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Uwielbiam kopytka. Dziś zapraszam na buraczane kopytka na parmezanowej piance. Mięciutkie kluseczki w połączeniu z delikatną parmezanową piankę i fasolką szparagową smakują wybornie!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na kopytka:
    ◦700 g ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
    ◦300 g buraków
    ◦200-210 g mąki + mąka do podsypywania
    ◦1 duże jajko roztrzepane widelcem
    ◦1 łyżka soli
    ◦½ łyżeczki cząbru
    ◦½ łyżeczki rozmarynu
    ◦2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

    Składniki na parmezanową piankę:
    ◦100 ml mleka 3,2%
    ◦100 ml śmietanki kremowej minimum 18% (słodkiej)
    ◦40 g tartego parmezanu

    Dodatkowo:
    ◦1 pęczek botwinki
    ◦250 g fasolki szparagowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Kopytka Dania główne

Buraczane kopytka na parmezanowej piance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczane kopytka na parmezanowej piance 1. Przygotowanie kopytek:
    Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiowa i wstawiamy to piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 1-1 ½ godziny. Ziemniaki myjemy, nie obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki póki są jeszcze gorące. Upieczone buraki również obieramy. Ciepłe buraki i ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
  • Buraczane kopytka na parmezanowej piance 2. Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

    W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
    Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.

    Fasolkę szparagową płuczemy i odcinamy końcówki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy woda i odrobinę solimy. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy fasolkę ok. 5-15 minut. Odcedzamy.
  • Buraczane kopytka na parmezanowej piance 3. Przygotowanie parmezanowej pianki:
    Śmietankę i mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy tarty parmezan. Mieszamy energicznie aż się ser rozpuści. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sitko parmezanową śmietankę i ubijamy ją np. za pomocą spieniacza do mleka.

    Powstałą pianką dekorujemy talerze. Następnie nakładamy buraczane kopytka i fasolkę szparagową. Wszystko posypujemy botwinką i kawałkami parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować