Buraczane ciasto czekoladowe powinno znaleźć wasze uznanie, nie dość że pysznie smakuje, rewelacyjnie wygląda, to nie zawiera dodatkowego tłuszczu i ma tylko minimalną ilość mąki
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
250 g dobrej gorzkiej czekolady (70% kakao)
3 jajka
nasionka z jednej laski wabili ( można pominąć, ale nie zastępować cukrem wanilinowym)
2 łyżki płynnego miodu
200g brązowego cukru
80 g mąki razowej ( ew zwykłej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g gorzkiego kakao
250 g surowych startych buraków ( 2 średnie buraki)
pół łyżeczki soli
100ml mocnej czarnej kawy
Dodatkowo
owoce na wierzch
ew 1 gorzka czekolada rozpuszczona na polewę
Buraczane ciasto czekoladowe ( bez tłuszczu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę roztapiamy nad parą wodną. W mikserze ubijamy jajka z cukrem, miodem i wanilią.Ma powstać prawie,że biała puszysta masa.Następnie dodajemy mąkę proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszamy.Buraki odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do ciasta- mieszamy. Dodajemy roztopioną czekoladę i kawę, wszystko łączymy szpatułką.Piekarnik nagrzewamy do 150 st, ciasto wykładamy do nieprzywierającej foremki i pieczemy z termoobiegiem ok 35 minut, a następnie grzałką górna 10 minut. Wyjmujemy i studzimy w tortownicy. Kiedy wystygnie wyjmujemy na talerz i możemy sobie dogodzić polewając ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą. Dekorujemy owocami.
Komentarze