Buraczana z wiórkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zamiłowanie do pracy w kuchni mam po mamie.

Składniki:

  • 60 dag buraków ćwikłowych
    3 czubate łyżki wiórków kokosowych
    3 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki soli
    kilka gałązek koperku do dekoracji

Buraczana z wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki starannie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie (ok. godziny). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i jeszcze ciepłe obieramy, odkrawając końcówki. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Buraki kroimy w grube plastry, a następnie w słupki. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły. Dekorujemy gałązkami koperku.



    Aby sprawdzić, czy buraki są już ugotowane, należy przeciągnąć palcem po skórce. Skórka powinna łatwo odchodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy