Bułki żytnie z siemieniem lnianym i pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nie ma nic lepszego od domowego pieczywa, którego zapach roznosi się po całym domu...aż ślinka leci.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Czego nam potrzeba?
    -300 gram żytniej mąki
    -150 gram pszennej TYP 550
    -37 gram drożdzy świeżych
    -40 gram siemienia lnianego
    -30 gram pestek z dyni posiekanych nieco
    -szczypta soli
    -duża szczypta cukru
    -200 ml wody ciepłej maks 39 stopni (kwestia pracy drożdży)
    -dwie duże łyżki maślanki
    -trzy duże łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki żytnie z siemieniem lnianym i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy wodą, mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 10 minut.
    Wszystkie produkty sypkie, (w tym ziarna), łączymy razem, nie przesiewamy, napowietrzamy mieszając widelcem. Wlewamy rozczyn z drożdży, mieszamy, dodajemy olej. Wyrabiamy. Powinna wyjść masa, która jest grudkowa i nie do końca połączona, wtedy dodajemy maślanki i wyrabiamy już na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Wyrabiamy ponownie, formujemy bułki, nacinamy wg upodobania i posypujemy, uklepując lekko siemieniem lnianym.
  • 2. Wykładamy na papier do pieczenia, zostawiamy na 10-15 minut, spryskujemy delikatnie wodą, lub mlekiem i pieczemy w 200 stopniach 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować