Bułki żytnie z siemieniem lnianym i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy wodą, mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 10 minut.
Wszystkie produkty sypkie, (w tym ziarna), łączymy razem, nie przesiewamy, napowietrzamy mieszając widelcem. Wlewamy rozczyn z drożdży, mieszamy, dodajemy olej. Wyrabiamy. Powinna wyjść masa, która jest grudkowa i nie do końca połączona, wtedy dodajemy maślanki i wyrabiamy już na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Wyrabiamy ponownie, formujemy bułki, nacinamy wg upodobania i posypujemy, uklepując lekko siemieniem lnianym.
2.Wykładamy na papier do pieczenia, zostawiamy na 10-15 minut, spryskujemy delikatnie wodą, lub mlekiem i pieczemy w 200 stopniach 20 minut.
Komentarze