Bułki z twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bułeczki z serem białym twarogowym pełnoziarniste. Polecam bo są fajne na śniadanie i można w nich przemycić ser dzieciom jeżeli za nim nie przepadają.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
    2 dkg drożdży
    1 łyżeczka soli
    cukier szczypta
    1 łyżka masła
    20 dkg twarogu półtłustego
    1 jajko

    pozostałe:
    mak do posypania
    1 żółtko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ser

Bułki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn na bułki 1. Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę, dodaję mąki pszennej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn będzie pracować.
  • do zaczynu dodany ser 2. Twaróg miksuję. Do zaczynu dodaję mąki resztę, twaróg, jajko, sól, masło roztopione zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Ciasto powinno być gęste nie luźne.
  • ciasto wyrobione wyrośnięte 3. Nakrywam ściereczką, i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką, dzielę na osiem części i formuję kulki.
  • bułki wyrośnięte 4. Układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem, posypuję makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut góra dół. Po upieczeniu studzę na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mak Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować