Bułki z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzać mleko razem z masłem, aż masło się rozpuści, ostawić do ostygnięcia. Jeśli używamy świeżych drożdży wymieszać je z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Do miski wsypać obie mąki, dodać drożdże, szczyptę kurkumy, letnie mleko z masłem, jajko, cukier, cynamon, kardamon i sól. Można użyć miksera i miksować na średnim biegu 2-3 min, lub wyrobić ręcznie. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski i tworzyć jednolitą masę. Przełożyć go na lekko naoliwiony blat, krótko wyrobić natłuszczonymi dłońmi, uformować kulę i przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
W tym czasie wszystkie składniki nadzienia zmiksować na puszystą masę. Odstawić. Masa ma być bardzo miękka, żeby dobrze się rozsmarowała na cieście.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je na lekko omączony blat, krótko wyrobić, po czym rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm. Na rozwałkowane ciasto nanieść nadzienie i zwinąć w rulon. Następnie ostrym nożem podzielić rulon na ok 12 części. Układać je na wyłożonej papierem blasze i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min. Bułeczki niemal podwoją swoją objętość, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piec przez ok. 15-20 min.
Komentarze