Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia lnianego

0 (0 ocen)

Przepyszne i przezdrowe bułeczki z siemieniem lnianym i szałwią hiszpańską.Mięciutkie, sprężyste, smaczne :).

Składniki:

  • Zaczyn

    1/2 kostki drożdży (50 g )
    1 łyżka miodu
    5 łyżek mąki pszennej
    3/4 szklanki ciepłego mleka

    Ciasto

    1 szklanka mąki orkiszowej razowej
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 duże jajko
    2 kopiaste łyżki mielonego siemienia lnianego
    1 łyżka szałwii hiszpańskiej
    1 szklanka ciepłego mleka
    plaska łyżeczka soli
    20 ml oleju
    mąka pszenna do końcowego wyrabiania

    1 jajko do posmarowania bułek
    szałwia hiszpańska do posypania bułek
    ziarenka siemienia lnianego do posypania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia lnianego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Zaczyn

    Drożdże pokruszyć, dodać miód. Gdy drożdże się całkowicie rozpuszczą, dodać mleko i mąkę, dobrze wymieszać by nie było grudek i odstawić na około 15 - 20 minut.

    Ciasto

    Do dużej miski wsypać mąki, sól, dodać jajko i wlać cieple mleko oraz zaczyn, wymieszać.
    Potem dodać zmielone siemię lniane i szałwię hiszpańską.
  • ciasto 2. Wszystko razem wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, dosypując mąkę pszenną oraz dolewając partiami olej który ułatwi wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto powinno przestać kleić się do rąk ale jednoczenie być sprężyste i miękkie.
    Wyrobione ciasto przełożyć do delikatnie naoliwionej miski, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny.
  • upieczone bułeczki 3. Gdy ciasto wyrośnie zagnieść je ponownie a potem podzielić na 10 części i uformować male, owalne bułeczki.Uformowane z ciasta bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 minut.
  • bułki 4. Bułki są doskonale z dżemem, miodem, wędliną, serem, masłem lub nawet bez żadnych dodatków :)
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Siemię lniane Szałwia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować