Bułki świnki dla dużych i małych

5 (150 ocen)

  • 3 godz.

Bułeczki napewno przypadną do gustu i małym i dużym. Przepis na bułki znalazłam na mojewypieki.com.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki (na ok. 15 sztuk)

    Na ciasto drożdżowe:
    400 g mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
    1 jajko
    200 ml naturalnego jogurtu
    100 ml ciepłego mleka
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)

    Na ciasto maślane:
    150 g mąki
    100 g masła

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
    1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułki świnki dla dużych i małych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrabiamy. Ciasto można również wyrobić w maszynie do pieczenia. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ręczniczkiem i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 2. Składniki na ciasto maślane łączymy razem i dobrze wyrabiamy. Można dodać nadzienie które ja pominęłam np. pieczarki z cebulką i serem.
  • 3. Ciasto drożdżowe po podwojeniu objętości łączymy z ciastem maślanym i wyrabiamy, by nie było grudek. Przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm. Jeśli bułki będą z nadzieniem to wtedy ciasto wałkujemy bardziej cienko,a na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia. Boki natomiast sklejamy białkiem z drugim krążkiem.
  • 4. Szklanką (lub w moim przypadku pucharkiem do lodów) wycinamy koła które będą głowami świnek. Mniejszą foremką wycinamy noski. Uszy wycinałam jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie wycięte elementy sklejamy z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki robimy np. pieprzem, goździkami, czekolada, pestkami słonecznika, rodzynkami itp. Należy jednak pamiętać by np. pieprz usunąć z bułki przed podaniem dziecku.
    Wykonane bułeczki odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
  • 5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC. Przed pieczeniem świnki można posmarować jajkiem (będą ładnie się błyszczeć)
    Pieczemy je około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.

Porady

Bułki szybko twardnieją więc kolejnego dnia polecam przekroić je i odgrzać np. w tosterze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować