Bułki śniadaniowe

4.5 (188 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne bułki zaczerpnięty z książki " Smakowite pieczywo Kristiane Muller - Urban

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - maka pszenna ( typ 550) (plus do obsypania): 500 gramów
    - drożdże swieże: 30 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - tłuszcz do posmarowania blachy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski,zrób wgłębienie, pokrusz do niego drożdże, dodaj cukier i trochę letniej wody.
  • 2. Wymieszaj z odrobiną mąki i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
  • 3. Do rozczynu dodaj 240ml letniej wody, sól, zagnieć ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby dosyp mąki.
  • 4. Misę oprósz mąką, ciasto formuj w kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2h.
  • 5. Blachę posmaruj tłuszczem, ciasto jeszcze chwilę ugniataj i uformuj 8 bułek. (W przepisie podano 16 podwójnych malutkich, ja zrobiłam 8 większych) Każdą natnij wzdłuż.
  • 6. Wstaw do nagrzanego do 220*C piekarnika, ale piecz w 200*C przez 15- 20 minut.
  • 7. W trakcie pieczenia smaruj lub spryskuj bułki wodą z solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować