Bułki pszenno-żytnie na jogurcie

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Są to bułki,które uwielbia mój mąż.Twierdzi,że taki smak miał chleb pieczony przez jego babcię

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
    0,5kg maki żytniej
    100g.drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    0,5szkl mleka
    1 szkl.jogurtu naturalnego
    2jaja
    0,5szkl.oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki pszenno-żytnie na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka drożdży i cukru robimy zaczyn.
    Makę przesiewamy do miski dodajemy jaja,sól i zaczyn.Mieszamy i dodajemy kolejno jogurt i olej.Całość zagniatamy jak na kluski i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min w ciepłe miejsce.Po tym czasie odrywamy kawałki formujemy kulki.Układamy na blasze smarujemy roztrzepanym jajkiem i wierzch bułek przecinamy na krzyż.Piezemy w 180' ok 15-20 minut

Porady

Zamiast jogurtu można dodać maślanki.Jedno i drugie sprawia,że bułki są wilgotne i się nie kruszą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować