Pyszne bułeczki śniadaniowe, proste i ekspresowe w wykonaniu.
2 godz.
Składniki:
Na 8 bułek:
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej z pełnego przemiału
30 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 łyżki sezamu do posypania
500 ml ciepłej wody
Bułki pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cukru, drożdży i 3 łyżek ciepłej wody zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić, aż zacznie pracować (mają pojawić się bąbelki). Następnie do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić mikserem z końcówką hakową na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę -ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich okrągłe bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować za pomocą pędzelka wodą i posypać sezamem. Znów odstawić do wyrośnięcia.
2.Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki piec 30 min, przez pierwsze 20 min na opcji góra-dół, następnie 10 min przed końcem zmienić ustawienia piekarnika jedynie na dolną grzałkę, a bułki posmarować wodą aby były błyszczące. Smacznego!
Porady
Bułki można posypać, słonecznikiem, lub czarnuszką
Komentarze