Bułki pszenno-żytnie

4.98 (172 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne bułeczki śniadaniowe, proste i ekspresowe w wykonaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 8 bułek:

    400 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej z pełnego przemiału
    30 g drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju
    3 łyżki sezamu do posypania
    500 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki pszenno-żytnie 1. Z cukru, drożdży i 3 łyżek ciepłej wody zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić, aż zacznie pracować (mają pojawić się bąbelki). Następnie do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić mikserem z końcówką hakową na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę -ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich okrągłe bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować za pomocą pędzelka wodą i posypać sezamem. Znów odstawić do wyrośnięcia.
  • Bułki pszenno-żytnie 2. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki piec 30 min, przez pierwsze 20 min na opcji góra-dół, następnie 10 min przed końcem zmienić ustawienia piekarnika jedynie na dolną grzałkę, a bułki posmarować wodą aby były błyszczące. Smacznego!

Porady

Bułki można posypać, słonecznikiem, lub czarnuszką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować