Do pszennego pieczywa warto dodać jakiś zdrowy składnik- ja do tych bułek dodałam dość dużą ilość siemienia lnianego. Bułeczki są długo świeże i mięciutkie.
1 godz. 30 min
Składniki:
3,5 szklanki mąki
400 ml wody
25 g drożdży świeżych
4 łyżki oleju
4 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Bułki pszenne z siemieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawić na kilka minut a następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce ciasto przykryte ściereczką na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułeczek i ponacinać je nożem oprószonym mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Komentarze