Bułki pszenne z przedziałkiem

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bułki z przedziałkiem pulchne i delikatne z chrupiącą skórką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8-10 bułek

    Zaczyn

    drożdże świeże 13 g
    cukier 1 łyżeczka
    mąka pszenna 2 łyżki
    mleko 220-240 ml

    Ciasto właściwe

    mąka chlebowa 200 g typ 750
    mąka tortowa 300 g + do podsypania typ 450-500
    sól 1 i 1/2 łyżeczki
    masło 20 g
    woda 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne z przedziałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mleko lekko podgrzać do letniej temperatury, wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

    Obie mąki wymieszać z solą, przesiać. Gotowy zaczyn przelać do misy robota kuchennego, dodać wcześniej roztopione i wystudzone masło. Za pomocą haka na wysokich obrotach wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ze wszystkich składników początkowo bez wody, przez 2-4 minuty. W przypadku wyrabiania ręcznego składniki początkowo wymieszać, następnie na stolnicy oprószonej mąką wyrabiać ciasto do 10 minut. Ciasto podlewać stopniowo wodą, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki. Konsystencja ciasta powinna być bardzo elastyczna, a w dotyku ciasto delikatne.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, podsypać mąką. Ciasto podzielić na równe części lub za pomocą wagi porcjować bułki o wadze 90-100 g każda. Kulkę ciasta turlać po stolnicy ( dłoń oprószyć mąką ), zgodnie z ruchem wskazówki zegara. Dolną częścią dłoni naciągać ciasto ku dołowi, jednocześnie obracając kulkę, zawijać ciasto pod spód tak, aby góra bułeczki była gładka. Następnie lekko spłaszczyć i układać na blasze z zachowaniem odstępu. Bułki oprószyć mąką, następnie nakryć je bawełnianą ściereczką. Gotowe do wyrastania bułki odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 210 ° C. Przed pieczeniem zrobić głęboki przedziałek packą do kremów tortowych lub tępą krawędzią noża. Piec przez 15 minut, aż się zarumienią. Wystudzić na kratce. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, z czasem studzenia skórka nieco mięknie i traci swoją chrupkość.
    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować