Bułki pszenne na jaglance

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bułki mają dość zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i w ogóle nie kruszą się po przekrojeniu. Najlepiej smakują z wytrawnymi dodatkami. Melasa sprawia, że mają piękną brązową skórkę. Świetnie nadają się na piknikowe kanapki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 250 g
    mąka pszenna typ 2000 - 50 g
    ugotowana na sypko kasza jaglana - 150 g
    świeże drożdże - 20 g
    letnia woda – 100 g
    melasa – 1 łyżeczka
    cukier - 1/2 łyżeczki
    sól - 1 łyżeczka
    olej rzepakowy – 2 łyżki

    mąka do podsypywania - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne na jaglance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży, czyli mieszam w małej miseczce trochę mąki, ciepłego mleka i cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce, a gdy zacznie rosnąć dodaję go do pozostałych składników i zagniatam ciasto. Robię to ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
  • Bułki pszenne na jaglance 2. Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki.
  • 3. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 4. Wyrośnięte delikatnie spryskuję olejem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 220°C przez 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 8 minut. Upieczone bułki przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Melasa Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować