Bułki na parze

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bułki te pierwszy raz jadłam u wujka, teraz robię je sama.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 szklanek mąka,
    1/2 litra mleko,
    1 szklanka cukier,
    10 dag drożdże,
    3 sztuki jajka,
    3 łyżki olej,
    szczypta Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka i odstawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy sól, mleko, cukier, jajka, olej i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, odrywamy kawałki i wyrabiamy małe kulki, obtaczamy w mące i zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.

  • 2. W dużym garnku gotujemy wodę, przykrywam garnek gazą i układam na niej bułeczki (3-4 zależy od średnicy garnka) przykrywam miską i paruję ok. 15 minut.

Porady

Gazę obwiązuję sznurkiem by się nie zsuwała. Takie bułeczki podaję z jagodami lub innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować