Bułki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka i odstawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy sól, mleko, cukier, jajka, olej i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, odrywamy kawałki i wyrabiamy małe kulki, obtaczamy w mące i zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.
2.W dużym garnku gotujemy wodę, przykrywam garnek gazą i układam na niej bułeczki (3-4 zależy od średnicy garnka) przykrywam miską i paruję ok. 15 minut.
Porady
Gazę obwiązuję sznurkiem by się nie zsuwała.
Takie bułeczki podaję z jagodami lub innymi owocami.
Komentarze