Bułki maślane

0 (0 ocen)

Bułki mają fajny maślany smak, długo zachowują świeżość. Uwielbiam, kiedy w całym domu pachnie pieczonym pieczywem.

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej

    20 gram drożdży

    1 łyżka cukru

    1 łyżeczka soli

    30 gram roztopionego masła

    300 ml letniego mleka

    Dodatkowo:

    1 jajko

Bułki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, niewielkiej ilości letniego mleka, cukru robimy zaczyn, odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.Do miski wsypujemy mąkę, sól, pozostałe mleko, roztopione masło i cały zaczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.Pozostawiamy pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy, formujemy małe okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy