• Bułki " Dupki"

    Dodane przez: emalitowska

  • Swoją nazwę zawdzięczają swemu wyglądowi

  • Składniki

    12 g świeżych drożdzy
    2 płaskie łyżeczki cukru
    ok.200-240 ml. ciepłego mleka
    500 g mąki pszennej+ mąka do podsypania
    1 plaska łyzeczka soli
    1 jajo
    20 g miękkiego masła

  • Sposób przygotowania

    1.

    Rozczyn :drożdze,2 łyżki mąki,cukieri 50 ml letniego mleka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę . W misce mieszamy mąkę z solą,dodajemy jajo i masło,wlewamy rozczyn.Powoli wlewamy resztę mleka wyrabiamy ciasto,aż będzie gładkie i sprężyste Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na blaszce .Odstawiamy na następne 40 min. do ponownego wyrośnięcia Tępą stroną noża robimy w bułkach przedzialek.Pieczemy w temp.200 stopni ok 15-20 min.,az do zrumienienia.Studzimy na kratce.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    mama_mnie_nauczyla
  • 1 komentarz

Dodane przez: emalitowska

emalitowska 269

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-10-03T15:53:13+02:00

195 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »